Home About Speaking In the News Documents For Educators For Students Insights Contact Book Chad

Can Title I Pay for a School Assembly Speaker?

Last checked

Schoolwide plans, targeted assistance, and the tests every federal cost has to pass.

Can Title I pay for an assembly speaker?

Sometimes. In a schoolwide Title I school, Title I can pay for activities that serve every student, as long as they meet a need in the school’s needs assessment and are written into its schoolwide plan. In a targeted assistance school, Title I can only serve the students identified as eligible, so a whole-school assembly usually doesn’t fit. Either way, the cost has to be reasonable and necessary, and Title I has to add to local money, not replace it. Your Title I director decides.

Speaker fitPossible in a schoolwide school. Your Title I director decides.

What is Title I?

Title I, Part A of the Elementary and Secondary Education Act sends federal money to districts for schools with many students from low-income families. Every Title I school runs one of two kinds of program: schoolwide or targeted assistance. Which one your school runs changes the answer more than anything else on this page, so find that out first.

What can a schoolwide Title I school pay for?

A school can run a schoolwide program when “not less than 40 percent of the children are from low-income families,” or with a waiver from the state (20 U.S.C. § 6314). A schoolwide school isn’t required to identify “particular children under this part as eligible to participate.” The program serves everyone in the building.

The U.S. Department of Education’s guidance says a schoolwide school “may use Title I funds for any activity that supports the needs of students,” as long as that need is “identified through the comprehensive needs assessment and articulated in the schoolwide plan” (Non-Regulatory Guidance, September 2016).

The law’s own list of what a schoolwide plan can include goes past academics: “counseling, school-based mental health programs, specialized instructional support services, mentoring services, and other strategies to improve students’ skills outside the academic subject areas” (20 U.S.C. § 6314(b)(7)).

In a January 2026 letter, the Department laid out how a schoolwide school can combine federal, state and local money, and said the school “may use the funds to support any activity of the schoolwide program” (U.S. Department of Education, January 21, 2026).

So the question for your Title I director isn’t “can we book a guest speaker?” It’s “does our needs assessment point to something this assembly program addresses, and is it in the plan?”

What about a targeted assistance school?

Speaker fitNarrow. Title I serves only identified students.

A targeted assistance school can use Title I “only for programs that provide services to eligible children” who are “identified as having the greatest need for special assistance.” Eligible children are those “failing, or most at risk of failing, to meet the challenging State academic standards” (20 U.S.C. § 6315). A whole-school assembly reaches every student, not just those identified, so it usually doesn’t fit. Look at the building budget, the PTO or Title IV-A instead.

What tests does the cost have to pass?

Necessary and reasonable. Federal cost rules say a cost must “be necessary and reasonable for the performance of the Federal award” (2 CFR 200.403). Your district will want to see what the assembly does and why it costs what it costs.

Not entertainment. Costs of “amusement, diversion, and social activities” are unallowable unless they have “a specific and direct programmatic purpose” (2 CFR 200.438). An assembly paid with federal money has to tie to the plan’s goals. It can’t be booked as a treat.

It has to add, not replace. In a schoolwide program, Title I can be used “only to supplement the amount of funds” that would otherwise come from non-federal sources (20 U.S.C. § 6314(a)(2)). If your school paid for an assembly from local money last year, ask before moving it to Title I.

How do you ask for it?

  1. Find out whether your school runs a schoolwide or a targeted assistance program. The principal or the district’s Title I director will know.
  2. If it’s schoolwide, ask which need in the needs assessment the assembly would address, and whether it’s already in the schoolwide plan.
  3. Send them the principal approval packet. It has a paragraph written for this kind of request.
  4. Ask early. Plans are set a year at a time.

Quick answers

Does a school have to be schoolwide to use Title I for an assembly?

In practice, almost always. A targeted assistance school can spend Title I only on services for students identified as eligible, and a whole-school assembly isn’t that.

Is Title I the same as Title IV-A?

No. They’re separate federal programs with separate rules, though districts often apply for both in one consolidated application (more on the Title IV-A page).

Who decides whether an assembly is an allowable use of Title I?

Your district’s Title I or federal programs director, working from the school’s schoolwide plan. If it isn’t in the plan, ask how the plan gets changed.

What does it cost?

My rate depends on where your school is: Idaho, California, the rest of the West, the Midwest, the East Coast, the South, Hawaii and Alaska. Every other way schools pay is on the main funding page.

This page isn’t legal or financial advice. Grant rules change every year, so confirm with whoever manages your district’s money before you spend it.

Ready when your funding is

Bring Chad to your school.

Three talks for high school assemblies: goal setting, stress and mental health, and belonging and bullying. Every booking starts with a planning call with your counseling team.

Check your date
All funding options